У сусрет Светом Јовану

Улазимо у трећу декаду јануара, на средини смо зиме не баш календарски гледано, већ по нашем осећају и у ишчекивању топлијег времена. Нову годину и Божић смо прославили, а оно што је пред нама свакако су и други значајни празници као и славе.

Српска православна црква и верницу у среду, 20. Јануара славе Светог Јована Крститеља, иначе јако поштованог у хришћанском свету. По броју свечара – оних који га славе као заштитиника своје породице, Свети Јован је једна од најучесталијих слава у Србији.

Како ове године 20. Јануар, односно Свети Јован пада у среду, дан када се упражњава пост за оне који негују веру и традицију,  тако ће и славска трпеза ове године тим поводом бити посна.

Поред сређивања и украшавања куће, многе домаћице размишљају о томе која јела да припреме за славску трпезу. Оно што је битно за успешност припреме јесте умешност домаћице, припрема са љубаљу и радошћу, али и квалитет намирница.

Богата понуда свих београдских пијаца умногоме олакшава „посао“ .

Састојци за укусно славско посно предјело попут разних врста печурака, свежих, сушених или маринираних, до разних салата укључујући и зимске, које су осим што су ускусне и изузетно здраве и због количине Ц витамина који садрже, могу се наћи на свакој од београдских пијаца.

Без обзира на тренутну ситуацију која налаже што мањи број гостију, то значај славе не умањује јер славску трпезу пре свега чине кувано жито, славски колач али и вино. Београдске пијаце су право место за набавку истог, јер нуде богат избор најквалитетнијих домаћих вина као и ракија. Велики избор вина нуде многе београдске пијаце, а од скора и једна специјализована недавно отворена на пијаци Палилула у којој се продају разни домаћи производи из манастира широм Србије, па и укусна вина.

Како најслађе бар како кажу, увек долази на крају тако и на крају овог текста помињемо слатко славско послужење. Одабрати није лако, јер је избор богат. Од класичних посних колача ванилица, бајадера и других, до модернијих варијанти укључујући и оне слаткише прављене без додатка шећера, све то домаћице могу купити на београдским пијацама.

Слатких посластица на београдским пијацама има и за оне кој избегавају торте и колаче. Велики избор свежег, сушеног воћа и компота.

Једино што је потребно је да осмислите посни славски мени и одлучите на којој од многобројних београдских пијаца желите да се снабдете потребним свежим намирницама или готовим производима.

Добродошли на београдске пијаце !

 

Натраг na ВЕСТИ