Скадарлија

Мапа пијаце

У пролеће 1926. године на великом празном плацу направљена је нова пијаца, која је требала да задовољи потребе становништва од Калемегдана, па све до Таковске улице и Палилуле. Име је добила по чувеном јеврејском трговцу Бајлонију, чија се пивара налазила у непосредној близини пијаце. Тај назив и данас користе многи грађани Београда, без обзира што је 1946. године пијаца службено променила назив у „Скадарлија“. Изграђена је између два светска рата, у то време је радила као „кванташ“ и роба се продавала на велико. У историји пијаце „Скадарлија“ остаће упамћена и стара кафана „Шаран“, у којој су трговци прослављали добре пијачне дане. Ова пијаца је изузетно значајна за житеље општине Стари град, али не само за њих, јер се процењује да се на највећој пијаци у центру града данас снабдева око 100.000 потрошача.

Пијаца „Скадарлија“ почела је да добија нови изглед почетком 2016. године када је млечна хала компетно уређена по највишим стандардима. Старе дотрајале расхладне витрине, замењене су новим функционалнијим и обављени су молерско-фарбарски радови. Стари и дотрајали асфалт замењен је новим након чега је уследило допремање потпуно нових тезги, те је пијаца добила нови изглед-Ново лице пијаце.

На овој пијаци јула 2016. године одржан је и први музичко гастрономски фестивал  „Београдски Ноћни Маркет“ под слоганом „Ново лице пијаце“. Од тада, на пијаци „Скадарлија“ сваке године одржава се традиционални Новогодишњи Ноћни Маркет.

Натраг na БЕОГРАДСКЕ ПИЈАЦЕ