Сењак

Мапа пијаце

Некада је пијаца у елитном градском насељу Сењак пословала у саставу пијаце Зелени венац, па тако и припада реду старијих београдских пијаца. Пијачни простор некада се налазио код садашњих трамвајских шина и састојао се из два дела – доњег платоа са зиданим локалима, и горњег плаца на коме се продавао зелениш. Тезге су биле од дрвета, без крова и сандука, а снабдевачи из околине Београда робу су допремали запрежним колима. Када је седамдесетих година изграђен Железнички мост, срушени су сви зидани објекти, а положај и изглед пијаце су потпуно промењени.

Некада се на Сењак долазило у набавку свињског и говеђег меса, а пијаца је важила за најбоље снабдевену, „богаташку“, јер су је као и данас окруживале велелепне виле, амбасаде и стране резиденције. Ударне тезге, у време када је ова пијаца најбоље пословала, држале су државна предузећа.

Током 2017. године пијаца је добила нови изглед: старе и дотрајале тезге замењене су са 36 нових, а пијачни плато је асфалтиран. Две године раније отворен је нови улаз, док је на пијаци постављена фонтана.

Натраг na БЕОГРАДСКЕ ПИЈАЦЕ