Почео други круг пројекта „Дигитализација пијаца“

БЕЗГОТОВИНСКО ПЛАЋАЊЕ ОМОГУЋЕНО И НА ПИЈАЦАМА „СТАРИ МЕРКАТОР“, „ЗЕМУН“ И „БЛОК 44“

Пројекат дигитализације пијаца који су започеле Привредна комора Србије, компаније Mastercard, Banca Intesa, Payten и Chip Card, уз подршку ЈКП „Београдске пијаце“, овог пролећа улази у други круг, у оквиру којег ће грађани добити прилику да безготовински плаћају и са друге стране реке, на пијацама „Блок 44“, „Земун“ и „Стари Меркатор“.
Душанка Голубовић, државни секретар Министарства пољопивреде, шумарствa и водопривреде, обишла је данас тим поводом пијацу „Стари Меркатор“, на којој је, поред пијаца „Блок 44“ и „Земун“, омогућена куповина платним картицама или путем апликација мобилних новчаника за андроид и ИОС платформе.

Голубовић је изјавила да јој је изузетно задовољство што се улази у нови круг пројекта „Дигитализација београдских пијаца“ који Привредна комора Србије у сарадњи са партнерима успешно реализује већ годину и по дана. „Министарство пољопривреде снажно подржава сваку иницијативу чији је циљ да помогне индивидуалним пољопривредним произвођачима – кроз смањење трошкова, лакши пласман, већу конкурентност и бољу продају њихових производа. Најбржи и најсигурнији пут до тог циља је – дигитализација, која је један од приоритета Министарства пољопривреде у овој години. Поносна сам што смо успели да за само четири месеца спроведемо амбициозан пројекат дигитализације пољопривреде, чији је један од најважнијих аспеката била имплементација дигиталних субвенција. Сада, захваљујући нашој дигиталној платформи еАграр, пољопривредници могу једноставно и брзо да аплицирају за субвенције и прате њихов статус и обраду. Увођењем дигиталних технологија, отворили смо врата небројеним могућностима за даљи развој и напредак. Поред могућности праћења и анализе свих параметара битних за примарну пољопривредну производњу, дигиталне технологије нам омогућавају да пратимо тржишне трендове и прилагодимо нашу производњу захтевима потрошача. Управо ту стижемо до важности пројекта „Дигитализација београдских пијаца“, јер регистрованим пољопривредним газдинствима омогућава да лакше продају своје производе и зараде више. На овај начин, затворили смо цео круг и покрили све фазе, па ће тако дигитализација нашим пољопривредницима омогућити да брже дођу до субвенција, унапреде своју производњу и пласирају своју робу крајњем купцу. Желим Привредној комори Србије успешан наставак пројекта „Дигитализација пијаца“ и да непосредну корист од њега осети што већи број пољопривредника. Сигурна сам да овде нећемо стати и да ћемо сви заједно наставити да градимо дигиталну будућност српске пољопривреде“, истакла је Душанка Голубовић.

„Каленић“, „Палилула“ и „Ђерам“ биле су прве у низу београдских пијаца на којима су постављени ПОС терминали за плаћање картицама и показало се да постоји интересовање међу грађанима да плаћају картицама и мобилним телефонима и на пијацама, без претходне посете банкомату.

“Привредна комора Србије, као асоцијација која окупља сва привредна друштва у Републици Србији, предстaвља природно место са којег је ова иницијатива могла бити покренута и реализована. Један од наших приоритета је промоција безготовниског плаћања и задовољство нам је што доприносимо да пијаце постају места на којима се може плаћати и картицама“, рекла је Катарина Оцокољић, секретар Удружења финансијских институција Привредне коморе Србије.

“Одлука ЈКП „Београдске пијаце“ да учествује у пилот пројекту “Дигитализација пијаца“ показала се исправном, о чему сведочи задовољство наших закупаца, због чега су многи одлучили да и након пробног периода наставе са безготовинским плаћањем. Увођење овог вида плаћања, не само да је олакшало куповину и продају, већ је привукло и значајан део млађе популације. Искуства закупаца говоре да је потреба за плаћањем картицама велика, посебно од стране туриста и странаца који живе и раде у Београду. ЈКП “Београдске пијаце” завршило је уређење пијаце „Стари Меркатор“, као и део простора испред саме пијаце где је постављено преко 40 нових боксева. Такође, у склопу пијаце „Стари Меркатор“, направљен је посебан део где је смештен цветни кутак. У наредном периоду, планирано је да се у оквиру пијаце „Стари Меркатор“ омогући и паркинг простор, што ће додатно олакшати свакодневну куповину. ЈКП „Београдске пијаце“ води рачуна о потребама закупаца и потрошача“, рекао је директор Бојан Бајагић и нагласио да ће се наставити са даљим улагањима на уређењу пијаца, као и да ће београдске пијаце постати један од највећих брендова, не само у Србији, већ и у региону.

Јелена Ристић, директорка Mastercard за тржишта Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, истакла је да је важно што се пројекат шири на још три београдске пијаце, и додала: „Ово је показатељ да потребе и интересовања за савременим платним технологијама има свуда, чак и на локацијама које су у прошлости јако зависиле од готовине. Драго ми је што Mastercard наставља да подржава позитивне промене у привредном окружењу Србије.“

„Као лидер на банкарском тржишту, у погледу броја издатих платних картица, као и на страни прихватања од стране трговаца безготовинских начина плаћања, желели смо да од самог почетка допринесемо овом важном пројекту. Драго ми је што кроз одличну и успешну сарадњу са свим партнерима заједнички настављамо процесе дигитализације пијаца, који ће омогућити још бољу услугу и искуство у куповини, подстичући економски развој и унапређење квалитета живота и пословања наших суграђана и малих бизниса“, нагласио је Жељко Петровић, члан Извршног одбора и директор Дивизије за пословање са физичким лицима и малим бизнисом Banca Intesa.

Ирена Јевтић из компаније Chip Card каже да кроз заједничке активности овај пројекат помера границе и оживљава дигиталну економију у свакој тачки сусрета продавца и купца. У наредних годину дана, Chip Card и Payten неће обрачунавати накнаду за прихват платних картица закупцима који први пут уводе безготовинско плаћање.

Након једногодишњег пробног периода током првог круга пилот пројекта “Дигитализација пијаца”, од 50 закупаца који су учествовали, њих 35 је наставило са безготовинским плаћањем по комерцијалним условима. Од новембра 2021. године, када се почело са коришћењем безготовинског плаћања на пијацама „Каленић“, „Палилула“ и „Ђерам“, па до краја промотивног периода, реализовано је преко 42.000 безготовинских трансакција.

Осим закупаца са пијаца „Стари Меркатор“, „Земун“ и „Блок 44“, могућност учествовања у другом кругу пилот пројекта „Дигитализација пијаца“ имаће и закупци са пијаца „Каленић“ „Ђерам“ и „Палилула“ који нису искористили прилику у првом кругу.

Сви закупци тезги који се одлуче да користе предности безготовинскoг плаћања, добиће бесплатно на коришћење ПОС терминал преко кога се обављају плаћања картицама и инстант плаћања, уз додатно ослобађање од накнада током промотивног периода.

Компаније Mastercard и Chip Card су и у другом кругу обезбедиле додатну погодност за све учеснике у овом пилот пројекту, што подразумева да ће сваког месеца у наредних годину дана, по пет трговаца који остваре највећи број безготовинских плаћања, бити награђени са по 12.000 динара.

Натраг na ВЕСТИ