САОПШТЕЊЕ

У уторак 18. јануара 2022. године, нешто око 11 часова, дошло је до обрушавања облоге – маске вентилационог канала на пијаци ТЦ „Нови Београд“, познате и под именом „Стари Меркатор“. Напомињемо да није дошло до обрушавања плафона, зида, крова и сл., како су пренели неки медији. Несрећа се догодила услед обрушавања дела облоге вентилационог канала у нивоу сутерена.

Увиђај је обављен на лицу места, надлежне службе ће сагледати разлоге због којих је дошло до обрушавања облоге вентилационог канала.

Непосредно након несреће, представници ЈКП “Градске пијаце” били су у Ургентном центру, како би се информисали о здравственом стању повређених лица. Према информацијама које смо добили, радило се о четири женске особе, које су након комплетне дијагностике отпуштене из Ургентног центра. Три жене се налазе на кућној нези, док је четврта женска особа, након прелома руке, оперисана и збринута на Војномедицинској академији. ЈКП „Градске пијаце“ ступило је у контакт са све четири повређене особе, које су ван животне опасности.

ЈКП “Градске пијаце” врши редовно текуће одржавање објеката које користи. Ништа није указивало на то да на пијаци ТЦ „Нови Београд“ може доћи до несреће у виду било каквог обрушавања, нити је било икаквих информација или назнака да је тако нешто могуће да се деси.

Најважније је да нема људских жртава, да су све четири повређене особе збринуте и ван животне опасности. Штета ће свакако бити надокнађена свим оштећеним лицима.

Грађевинска инспекција је затворила употребу дела објекта у којем се десило обрушавање, док други део – плато пијаце ТЦ „Нови Београд“,  ради несметано јер нема опасности од даљег обрушавања.

ТЦ „Нови Београд“, у оквиру кога се налази и пијаца, изграђен је почетком 70-тих година прошлог века. У складу са својом надлежношћу, ЈКП „Градске пијаце“ је континуирано вршило текуће одржавање простора које предузеће користи за обављање своје делатности.

ЈКП „Градске пијаце“ је највеће предузеће које се бави пијачном делатношћу у Србији.          У саставу предузећа се налази 30 београдских пијаца, у које су извршена значајна улагања из сопствених средстава. Водећи рачуна о интересима закупаца, који свакодневно раде на пијаци, предузеће у континуитету улаже сопствена средства у пијачну опрему и текуће одржавање простора који користи.

ЈКП „Градске пијаце“ је самофинансирајуће предузеће које позитивно послује чак и током пандемије која је знатно утицала на пословање. Из сопствених средстава је определило у 2021. години 100 милиона динара за трошкове услуга одржавања свих простора које користи. ЈКП „Градске пијаце“ је за 2022. годину планирало исти ниво средстава, односно 100 милиона динара за текуће одржавање пијаца. Предузеће није кредитно задужено и све своје обавезе редовно измирује.

У последњих пар година наткривено је 14 београдских пијаца, постављена је заштита од атмосферских прилика, постављени су брисолеји, као и нове мреже за засену, уређено је преко 2000 квадрата пословног простора, замењено је преко 4000 комада пијачне опреме, извршена је замена више од 3000 комада пијачних тезги, замењено је преко 300 расхладних витрина и 40 боксева, уређени су пијачни платои и замењена је комплетна дотрајала инфраструктура пијачних платоа, модернизовани су сви паркинг простори и постављен је паркинг систем, као и рампе на одређеним пијацама.

Предузеће је уложило знатна средства у израду планске документације, како појединачних пијаца, тако и неопходне документације у поступку израде Плана генералне регулације Града Београда.

Током пандемије проузроковане вирусом COVID-19, ЈКП „Градске пијаце“ су показале висок степен друштвене одговорности. Непосредно по избијању пандемије, у рекордном року постављене су посебне заштитне преграде на тезгама. Преко 3000 заштитних преграда постављено је на тезге на пијацама које су у систему предузећа.

Предузеће је крајем 2019. године реализовало једну од највећих капиталних инвестиција, изградњу најмодерније пијаце у југо-источној Европи – пијацу „Палилула“. Такође, значајна инвестиција која је променила изглед једне од најлепших пијаца Београда, јесте уређење пијаце „Земун“.

Пијаце „Скадарлија“, „Видиковац“ „Баново брдо“, „Душановац“, „Железник“, „Смедеревски ђерам“ „Звездара“, „Бањица“, „Кошутњак“, занатски део пијаце „Борча“, „Браће Јерковић“ и „Беле воде“ су ревитализоване и сређене.

Град Београд и ЈКП „Градске пијаце“ завршили су прву фазу реконструкције пијаце „Каленић“.

У наредном периоду, Град Београд и ЈКП „Градске пијаце“ планирају више капиталних инвестиција. У плану је завршетак друге фазе реконструкције пијаце „Каленић“, изградња новог комплекса ОТЦ-а, познатији као „Бувљак“, реконструкција и изградња пијаца „Скадарлија“, познатија као „Бајлони“, „Сењак“, „Баново брдо“ и комплетно уређење пијаце „Бањица“, у складу са планским условима.

Тенденција Града Београдa и ЈКП „Градске пијаце“ је да у наредних неколико година наставе са значајним улагањима у све пијаце које се налазе у систему овог предузећа.

Натраг na ВЕСТИ