Платним картицама на „Каленићу“, „Ђерму“ и „Палилулској пијаци“ – Пилот пројекат дигитализације пијаца

Значајне новине уведене су на три београдске пијаце. Први пут у Србији купцима је омогућено  да купљено воће, поврће и друге производе могу да плате, брже и лакше, платним картицама и мобилним телефоном, без претходне посете банкомату. „Каленић“, „Ђерам“ и „Палилулска пијаца“ прве су „дигитализоване пијаце“ у главном граду, где се инсталира укупно 50 ПОС терминала који омогућавају бесконтактно плаћање платним картицама или путем апликација мобилних новчаника за Андроид и ИОС платформе. Пилот пројекат дигитализације пијаца заједнички спроводе ЈКП „Градске пијаце“, Привредна комора Србије, компаније Mastercard, Banca Intesa, Payten i Chipcard, уз подршку Града Београда.

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас Каленић пијацу на којој су инсталирани ПОС терминали. Том приликом Весић је навео да због короне и свега што се десило протеклих неколико година све више наших суграђана користи онлајн банкарске услуге, и да је дошло време да се то омогући и на београдским пијацама. На овај начин излазимо у сусрет закупцима који лакше могу да продају своју робу, помажемо купцима да могу без готовине да купе робу, те показујемо да је и овај начин плаћања једнак сваком другом – рекао је Весић, захваливши „Мастеркарду”, Привредној комори Србије и ЈКП „Градске пијаце“ што су препознали значај и омогућили ову врсту плаћања као и у свакој другој радњи. Он је истакао и да се на овај начин показује колико су београдске пијаце важне.

„Стратегија ЈКП „Градске пијаце’ усмерена је на унапређење пијачних услуга и подизање ефикасности предузећа, истовремено водећи рачуна да се не наруши традиционалан начин продаје“, истиче Бојан Бајагић, директор ЈКП „Градске пијаце“. Идући у сусрет потребама савременог потрошача, „Градске пијаце“ подржале су иницијативу Привредне коморе Србије за увођење ПОС терминала за безготовинско плаћање, које омогућава да се производи купљени на пијачним тезгама и расхладним витринама плате безготовински. На пијацама ‘Каленић’, ‘Ђерам’ и ‘Палилула’ већ је инсталирано првих 28 терминала, а очекивања су да се безготовинско плаћање прошири и на остале градске пијаце. Закупци пијачних тезги прошли су обуку за коришћење ПОС терминала, како би се детаљније упознали са предностима безготовинског плаћања“, додао је Бајагић. Очекује да ће увођење безготовинског плаћања на пијацама привући и део млађе популације, а искуства закупаца са београдских пијаца говоре да је потреба за плаћањем картицама велика, а посебно туриста и странаца који живе и раде у Београду, а радо посећују пијаце.

„Драго ми је што је Mastercard изабрани партнер јавног и приватног сектора који осигурава да свако плаћање физичком платном картицом или мобилним новчаником буде сигурно, једноставно и брзо, баш онако како то грађани и очекују, а уверена сам да ће предности безготовинских плаћања ускоро осетити и пијаци, односно да ће картични прихват постати стандардна опција на пијацама у Београду и широм Србије“, рекла је Јелена Ристић, директорка за тржишта Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине у компанији Mastercard.

„Модеран начин живота који је подржан савременим технолошким решењима допринео је креирању нових навика и очекивања наших клијената, који између осталог желе да своју куповину свуда обаве једноставно, безготовинским плаћањем уз коришћење картица или мобилног телефона. Са око 1,5 милиона издатих платних картица, ‘Banca Intеsa’ је лидер на домаћем картичарском тржишту, тако да смо се сматрали одговорним да узмемо учешће у овом стратешки важном пројекту дигитализације пијаца, које ће без сумње пружити подршку даљем укупном унапређењу комфорности и корисничког искуства грађана наше земље.“, истакао је Жељко Петровић, заменик директора Дивизије за пословање са физичким лицима и малим бизнисом Banca Intesa.

Сви закупци који су прихватили да буду део пилот пројекта „дигитализације пијаца“, наредних 12 месеци биће ослобођени свих трошкова у вези са коришћењем ПОС терминала, а партнери у пројекту су обезбедили и додатну погодност – сваког месеца, пет трговаца који буду имали највећи број безготовинских плаћања платним картицама, добиће новчану награду у износу од 12 000 динара.

Натраг na ВЕСТИ