ВЕСИЋ: БЕОГРАД ДОБИЈА НАЈМОДЕРНИЈУ ПИЈАЦУ У ЈУГОИСТОЧНОЈ ЕВРОПИ

Заменик градоначелника Горан Весић, главни урбаниста Марко Стојчић и директор ЈКП „Градске пијаце” Бојан Бајагић обишли су данас завршне радове на пијаци „Палилула”.

На месту где се данас налази зграда специфичне архитектуре на четири нивоа, пре скоро седамдесет година настала је пијаца Палилула. Тада су сељаци продавали робу с дрвених тезги, а сада ће та пијаца бити једна од најмодернијих у Европи. Радови на изградњи су у завршној фази и изводе се у складу са усвојеном динамиком.

„По први пут, Београд добија модерну, вишеспратну пијацу опремљену свим логистичким и техничким капацитетима потребним за функционисање пијаце 21. века, изграђене по угледу на оне у Мадриду,  Копенхагену или Лондону. Поносни смо што је пијаца изграђена у року, остали су још неки ситни радови, после чега следи решавање пар техничких ставки и коначно опремање простора и улазак закупаца.“– изјавио је Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

Весић је додао да ће пијаца Палилула постати туристичка атракција и место где ће посетиоци моћи да проведу слободно време, али пре свега да уживају у пријатном амбијенту и куповини квалитетних и свежих намирница.

Директор ЈКП „Градске пијаце“ осврнуо се на Светску конференцију уније велетржница која је током прошле недеље одржана у Београду окупивши преко 150 делегата из више од 30 земаља.

„Имали смо прилику да делегате доведемо у обилазак пијаце Палилула, да им представимо објекат који парира најмодернијим светским тржницима, што су нам они и потврдили својим импресијама. Веома смо поносни на овај капитални пројекат и задовољни јер се радови реализују у предвиђеним роковима. Водећи рачуна о интересима закупаца и грађана, објекат је пројектован и изведен тако да задовољава највише   стандарде   у   погледу   будућег   рада,  да буде функционалан, са развијеном логистиком и паметним решењима.“ – рекао је директор ЈКП Градске пијаце Бојан Бајагић.

Мало ко зна да су за несвакидашње архитектонско решење и модеран дизајн пијаце Палилула заслужне архитекте из студија Инка, Дуња Недељковић, Марина Лазовић и Даница Стојиљковић, које су са најбољим решењем победиле на конкурсу.

Пијаца Палилула простире се на четири етаже на више од 12 хиљада квадрата. У објекту пијаце предвиђене су одвојене зоне продаје пољопривредних и непрехрамбених производа,   конципиране   као   отворени   простор   са   слободностојећим пијачним боксовима.  Простор је опремљен и најсавременијом логистиком  за снабдевање,  утоварним   рампама,   магацинима,   хладњачама,   просторима   за   припрему производа,   као   и   за   одлагање   отпада,   техничким   просторијама,   простором   за  „homedelivery“, паркинг местима за закупце и купце. У оквиру пијаце налазиће се  супермаркет, млечна хала и додатни продајни простор. Све етаже међусобно су повезане степеништем и лифтовима.

Натраг na ВЕСТИ