ОТВОРЕНА ПАЛИЛУЛСКА ПИЈАЦА

Заменик  градоначелника Горан Весић, председник општине Палилула Александар Јовичић и директор ЈКП „Градске пијаце” Бојан Бајагић свечано су данас отворили новоизграђену Палилулску пијацу у Улици Илије Гарашанина 66.

Догађају су присуствовали председник Скупштине града Никола Никодијевић, заменица председника Андреа Радуловић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, начелница Градске управе Сандра Пантелић, главни урбаниста Марко Стојчић, чланови Градског већа и градски секретари, као и Даница Стојиљковић архитекта из студија Инка.

Горан Весић је истакао да данас отворена Палилулска пијаца представља најмодернију тржницу у овом делу Европе.
– Она означава нови концепт изгледа градских пијаца и да би пијаце могле да издрже конкуренцију супермаркета, оне не могу да буду само место где се купује воће и поврће, већ треба да понуде и друге погодности.

Председник општине Палилула Александар Јовичић изразио је задовољство новим изгледом Палилулске пијаце.

– Ми улепшавамо Београд и желимо да Палилула изгледа лепше. Овај догађај сматрам круном мандата, јер смо постигли да од једног ругла, какво је било некада, ова пијаца данас буде једна од најлепших у Европи. Данас се овде може уживати и видети колико се наш град мења набоље – рекао је Јовичић.

Изузетно смо поносни на овај капитални пројекат који се простире на 12689 квадрата и срећни смо када у новом амбијенту видимо задовољне купце и продавце, нагласио је директор ЈКП “Градске пијаце“ Бојан Бајагић. Он је истакао да су пијаце изузетно важне за мале пољопривредне произвођаче јер су сигурно место пласмана њихових производа, али да су и за становнике Београда непроцењиве јер их снабдевају висококвалитетним и свежим намирницама.

Објекат има четири нивоа. Два под земљом у односу на Улицу Илије Гарашанина, док се са стране Улице 27. марта налази први ниво (сутерен) у којем је смештена млечна хала, занатски део, магацински простор с хладњачама, простор за паковање робе, као и онај за припрему производа. На нивоу испод, који је под земљом, налази се паркинг простор за посетиоце. Пијачни плато је смештен у нивоу приземља, а уместо класичних тезги постављени су модерни модуларни боксеви од монтажних елемената и модерне тезге које се простиру по средишњем делу пијаце.

Посетиоци Палилулске пијаце имаће прилику да уживају у дегустацијама резличите хране и пића, угоститељским објектима брзе хране, угоститељским објектима намењеним вегетаријанцима и веганима, кафетеријама, а на располагању ће им бити и продавнице с органским производима, пет шоп, посластичарнице, продавнице сувенира, цвећаре, винарије и остало. На последњем нивоу смештен је супермаркет. На пијаци Палилула има 50 тезги за воће и поврће, 36 расхладних витрина и 72 модуларна бокса.

Поводом отварања, Градске пијаце организовале су занимљив програм за све генерације, од наступа Хора Чаролија, квартета Интермецо, позоришних представа, анимација и радионица за децу, поделе пакетића, дегустација хране и пића, али и промовисале свој нови пројекат Маркет културе – Културни кутак. Кроз Културни кутак посетиоцима пијаце Палилула омогућена је куповина улазница по промотивним ценама за позоришне представе у јануарском репертоару. Пројекат су подражала позоришта „Театар Вук“, „Атеље 212“, Позоришре Бошко Буха“, Мало позориште Душко Радовић“,“Позориште лутака Пинокио“ као и Музеј града Београда и Културни центар Београда.

Натраг na ВЕСТИ