NAMAZ OD ORAHA I MASLINA
Sastojci: 50g oraha, 50g maslina, kašika maslinovog ulja, čen belog luka, kašičica limunovog soka, himalajska so, bosiljak, ruzmarin.
Priprema: orahe potopite u vodu preko noći. Ujutro ocedite. Maslinama izvadite koštice. Stavite u blender sve sastojke, dodajte začine i izmiksajte.
DOMAĆI NAMAZ OD TOFU SIRA
Sastojci: 100 g tofu sira, 50 g zelenih maslina bez koštice, kašika maslinovog ulja,
čen belog luka, kašičica senfa, so, bosiljak.
Priprema: sve sastojke stavite u blender i izmiksajte.
PAŠTETA OD TUNJEVINE
Sastojci: tunjevina, ½ manjeg crvenog luka, šaka maslina, vlašac, maslinovo ulje, sok od ½ limuna, malo soli i bibera.
Priprema: u posudu stavite sve sastojke i izmiksajte. Začinite po ukusu.
PUNJENA JAJA
Preostala jaja od Uskrsa možete i napuniti. Presecite svako na pola, izvadite žumance, izgnječite ga i pomešajte s nekim od sledećih sastojaka.
# 1: Majonez, senf i seckana šunka – u željenom razmeru
# 2: Pavlaka ili sremski sir, sitno seckane masline – u željenom razmeru
# 3: Krastavčići, čajna kobasica, pomešano s krem sirom i peršunom.
PILEĆA SALATA
Sastojci : 170 g zelene salate,100 g belog grožđa, 300 g obarenog belog mesa, 2 tvrdo kuvana jajeta.
Sastojci za preliv: 2 čaše jogurta, kašika senfa, pola kašike suvog biljnog začina, 2 kašike majoneza
Priprema: Jogurt, senf, suvi biljni začin i majonez dobro izmešajte. Oprane listove zelene salate poređajte na plitki tanjir. Odozgo stavite naseckano belo meso i kolutove tvrdo kuvanih jaja, pa pospite prepolovljenim bobicama grožđa. Na kraju prelijte pripremljenim prelivom i dobro ohladite pre služenja.
GVAKAMOLI SOS
Sastojci: 2 avokada, 2 paradajza (kora) , crveni luk, limeta,so.
Priprema: Avokado presecite na pola i izvadite košticu, zatim kašikom izvadite plod. Crveni luk i koru paradajza iseckajte sitno na kockice , dodajte avokado, sok od ½ limete i so. Sve to dobro ispasirajte viljuškom. Poslužiti uz tortilja čips, ili tost.
MUSAKA OD POVRĆA
Sastojci: 500g tikvica, 2 paprike, 3 paradajza, sok od paradajza po želji, 1 jaje, biljni začini.
Priprema: Povrće iseckati na kolutove i dinstati ga u sopstvenom soku sa obe strane na gril tiganju, kratko. Zatim povrće poređati u pleh ili vatrostalnu posudu. Naizmenično ređati tikvice, patlidžan, paprike i paradajz. Prelijte sokom mlevenog ili rendanog paradajza, pospite seckani bosiljak i biljne začine. Pecite u rerni 10 minuta na 200 stepeni, zatim prelijte sa umućenim jajetom i malo mleka. Nastavite da pečete još 10 minuta dok se na površini ne pojavi braonkasta kora.
KOLAČ SA JAGODAMA
Sastojci: jagode 450g, šećer 170g, brašno 170g, jaje 3 kom.
Priprema: Mikserom sjediniti jaja i šećer, dok ne dobijete glatku kremastu smesu.
Potom dodajte 170g brašna i lagano varjačom sjedinite sa ostatkom smese. Na kraju dodajte 450g svežih iseckanih jagoda . Što sitnije iseckate jagode to će vam kolač lepše ispasti. Kolač peći u podmazanom plehu ili kalupu za torte na 180C, 30 minuta (proveriti da li je gotov čačkalicom).
ČOKOLADNA TORTA
Sastojci za koru: 4 jaja, 100g šećera, 200g margarina, 100g čokolade za kuvanje, 4 kašike brašna, 1 prašak za pecivo
Sastojci za krem: 0,5 l slatke pavlake, 200g čokolade za kuvanje, 1 kašika šećera.
Priprema kore: U jednu posudu umutite žumanca i šećer zatim dodajte otopljeni margarin i čokoladu. Takođe dodajte brašno, prašak za pecivo i na kraju umućena belanaca (belanca mutite žicom, a ne mikserom ). Peći u plehu ili kalupu za torte na 180° C oko 20 minuta, proveriti čačkalicom kada je pečeno.
Priprema krema:Zagrejte slatku pavlaku, čokoladu i šećer na laganoj vatri (polako mešajući) dok ne proključa.
Kada je kora gotova izbušiti viljuškom na nekoliko mesta i dok je još topla preliti kremom. Tortu prvo ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne krem …