RECEPTI

NAMAZ OD ORAHA I MASLINA

Sastojci: 50g oraha, 50g maslina, kašika maslinovog ulja, čen belog luka, kašičica limunovog soka, himalajska so, bosiljak, ruzmarin.

Priprema: orahe potopite u vodu preko noći. Ujutro ocedite. Maslinama izvadite koštice. Stavite  u blender sve sastojke, dodajte začine i izmiksajte.

 

DOMAĆI NAMAZ OD TOFU SIRA

Sastojci: 100 g tofu sira, 50 g zelenih maslina bez koštice, kašika maslinovog ulja,

čen belog luka, kašičica senfa, so, bosiljak.

Priprema: sve sastojke stavite u blender i izmiksajte.

 

PAŠTETA OD TUNJEVINE

Sastojci: tunjevina, ½ manjeg crvenog luka, šaka maslina, vlašac, maslinovo ulje, sok od ½ limuna, malo soli i bibera.

Priprema: u posudu stavite sve sastojke i izmiksajte. Začinite po ukusu.

 

PUNJENA JAJA

Preostala jaja od Uskrsa možete i napuniti. Presecite svako na pola, izvadite žumance, izgnječite ga i pomešajte s nekim od sledećih sastojaka.

# 1: Majonez, senf i seckana šunka – u željenom razmeru

# 2: Pavlaka ili sremski sir, sitno seckane masline – u željenom razmeru

# 3: Krastavčići, čajna kobasica, pomešano s krem sirom i peršunom.

 

 PILEĆA SALATA

 

Sastojci : 170 g zelene salate,100 g belog grožđa, 300 g obarenog belog mesa, 2 tvrdo kuvana jajeta.

Sastojci za preliv: 2 čaše jogurta, kašika senfa, pola kašike suvog biljnog začina, 2 kašike majoneza

Priprema: Jogurt, senf, suvi biljni začin i majonez dobro izmešajte. Oprane listove zelene salate poređajte na plitki tanjir. Odozgo stavite naseckano belo meso i kolutove tvrdo kuvanih jaja, pa pospite prepolovljenim bobicama grožđa. Na kraju prelijte pripremljenim prelivom i dobro ohladite pre služenja.

 

GVAKAMOLI SOS

Sastojci: 2 avokada, 2 paradajza (kora) , crveni luk, limeta,so.

Priprema: Avokado presecite na pola i izvadite košticu, zatim kašikom izvadite  plod. Crveni luk i koru paradajza iseckajte sitno na kockice , dodajte avokado, sok od ½ limete i so. Sve to dobro ispasirajte viljuškom. Poslužiti uz tortilja čips, ili tost.

MUSAKA OD POVRĆA

Sastojci: 500g tikvica, 2 paprike, 3 paradajza, sok od paradajza po želji, 1 jaje, biljni začini.

Priprema: Povrće iseckati  na kolutove i  dinstati ga u sopstvenom soku sa obe strane na gril tiganju, kratko. Zatim povrće poređati u pleh ili vatrostalnu posudu. Naizmenično ređati tikvice, patlidžan, paprike i paradajz. Prelijte sokom mlevenog ili rendanog paradajza, pospite seckani  bosiljak i biljne začine. Pecite u rerni 10 minuta na 200 stepeni, zatim prelijte sa  umućenim jajetom i malo mleka. Nastavite da pečete još 10 minuta  dok se na površini ne pojavi braonkasta kora.

 

 

KOLAČ SA JAGODAMA

Sastojci: jagode 450g, šećer 170g, brašno 170g, jaje 3 kom.

Priprema:  Mikserom sjediniti jaja i šećer, dok ne dobijete glatku kremastu smesu.

Potom dodajte 170g brašna i lagano varjačom sjedinite sa ostatkom smese. Na kraju dodajte 450g svežih  iseckanih  jagoda . Što sitnije iseckate jagode to će vam kolač lepše ispasti.  Kolač peći u podmazanom plehu ili kalupu za torte na 180C, 30 minuta (proveriti da li je gotov čačkalicom).

 

ČOKOLADNA TORTA

Sastojci za koru: 4 jaja, 100g šećera, 200g margarina, 100g čokolade za kuvanje, 4 kašike brašna, 1 prašak za pecivo

Sastojci za krem: 0,5 l slatke pavlake, 200g čokolade za kuvanje, 1 kašika šećera.

Priprema kore: U jednu posudu umutite žumanca i šećer zatim dodajte otopljeni margarin i čokoladu. Takođe dodajte brašno, prašak za pecivo i na kraju umućena belanaca (belanca mutite žicom, a ne mikserom ). Peći u plehu ili kalupu za torte na 180° C oko 20 minuta, proveriti čačkalicom kada je pečeno.

Priprema krema:Zagrejte slatku pavlaku, čokoladu i šećer na laganoj vatri (polako mešajući) dok ne proključa.

Kada je kora gotova izbušiti viljuškom na nekoliko mesta i dok je još topla preliti kremom. Tortu prvo ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne krem …